Foto van AZ stadion in de avond met reflectie in het water

Mijn Jaar 2021 in foto’s (deel 2)

22 december 2021

In het eerste deel van mijn jaaroverzicht koos ik mijn favoriete foto’s van de maanden januari t/m juni.
Nu vertel ik je wat mijn selectie is van het tweede halfjaar van 2021.

Juli

We beginnen met een vakantiefoto uit Bretagne. Liefhebbers van Asterix en Obelix zien het meteen: dit zijn menhirs. Deze enorme stenen zijn hier door mensenhanden 7000 jaar geleden neergezet. We weten nog steeds niet precies waarom. Mogelijk diende het als een ruimte observatorium. Dus een leuke aanleiding om de melkweg te fotograferen met de menhirs op de voorgrond.
De nachten zijn daar nog echt donker, er is weinig lichtvervuiling. Perfecte omstandigheden om de sterren te fotograferen.
Voor de liefhebber: dit is een stack van 9 foto’s met de instelling: F1.8, 20″, ISO 3200.
Dit was mijn eerste astro foto met de zeer lichtsterke Nikkor Z 20mm F1.8 S op mijn Z7 body.

Foto van de Melkweg in Bretagne Frankrijk met menhirs op de voorgrond
De Melkweg gefotografeerd in Bretagne met de menhirs op de voorgrond

Augustus

Ik had die avond een klus in Purmerend en zocht aansluitend een mooie locatie in de omgeving voor een foto in het blauwe uurtje. Dat werd dus de Dam in Edam. Ik was er vaker geweest, dus wist ongeveer welk shot ik wilde maken. Uiteraard is Edam vernoemd naar deze dam. Maar eigenlijk is het een sluis. Een kort geschiedenislesje: In 1544 gaf Keizer Karel V de opdracht om de open verbinding van Edam met de Zuiderzee af te dammen. Dit moest het achterland beschermen tegen overstromingen.
Toen ik deze foto maakte, was de Dam in onderhoud. Oeps! Er stonden hekken en bouwmaterialen. Mijn geluk: vanuit dit standpunt was die rommel net niet zichtbaar. Ook de blowende jongeren die achter me zaten, heb ik maar buiten beeld gehouden. Het resultaat is deze serene avondfoto.

Avondfoto van De Dam in Edam met reflectie
De Dam van Edam. Op de achtergrond het VVV kantoor.

September

Ik plan vaak mijn fotoshoots, maar houd er ook van om zo’n plan meteen te laten vallen, als zich iets beters aandient. Dat was het geval met deze foto.
Ik was net de auto ingestapt en zag mooi zacht geel-oranje avondlicht. Snel handelen, dit buitenkansje niet laten lopen. Als je eerst uitgebreid gaat zoeken naar een geschikte locatie, is dat mooie licht waarschijnlijk al weer weg. Dus in de richting van de zonsondergang naar de rand van de stad gereden. De lucht kleurde steeds mooier. Het echte cadeautje vond ik de nevel die boven de weilanden hing. Dat geeft de foto nog meer diepte en sfeer. En natuurlijk een paar grazende koeien om het af te maken. Mijn tip, als je echt mooi licht hebt, ga niet naar een betere locatie zoeken, blijf waar je bent en profiteer ervan!

Foto van weiland met koeien zonsondergang Noord Holland
Prachtige avondkleuren en nevel op deze avond in september.

Oktober

De volle maan is mooi, zeker in close up gefotografeerd. Maar heb je dat gedaan, dan wordt het daarbij een beetje saai. Ik vind het leuk om dan een compositie te bedenken, waarin de maan een onderdeel is.

Op de dag van de volle maan in oktober was het behoorlijk bewolkt in Alkmaar, waar ik woon. De kans op een volle maan foto leek verkeken. Toch een een oriënterend rondje door de regio gemaakt en ik dacht te zien, dat aan de kust de bewolking wat dunner was. Zonder echt plan kwam ik in Egmond aan Zee terecht. Zou ik iets kunnen doen met de maan in combinatie met de vuurtoren? De maanopkomst was in het oosten, dus ik ben het strand opgegaan en daar de positie bepaald waar de opkomende maan het topje van de vuurtoren zou kruisen.
Het waaide behoorlijk hard en af en ik hoopte maar dat mijn statief stabiel genoeg in het zand stond. Zo dicht mogelijk bij de vloedlijn, want hoe verder je van de vuurtoren af bent, hoe groter de maan lijkt op de foto.

Toen zag ik bovenaan de toren iets wat me nooit eerder opgevallen was. Een figuurtje van een zeemeermin. Perfect om te benadrukken met de maan als achtergrond.

Vuurtoren Van Speijk Egmond aan Zee en de volle maan
De volle maan komt op achter de vuurtoren van Egmond aan Zee, de JCJ van Speijk.

November

2021 was het ook waarin het AZ stadion een nieuw dak kreeg. Bijzonder omdat het vorige dak twee jaar eerder was ingestort. Een heftig incident, waarbij gelukkig geen slachtoffers vielen.
Ik had wel een mooie avondfoto van het stadion in mijn collectie, maar die was nog met het oude dak, dus inmiddels gedateerd.
Het beslissende zetje kreeg ik tijdens een gesprekje met de burgemeester van Alkmaar, die vroeg, “Heb je het AZ stadion al gefotografeerd?”. Nou, wie ben ik om dat te weigeren?
Dus de eerstvolgende Europa Conference League wedstrijd toog ik naar het stadion.
Perfect tijdstip voor het blauwe uurtje. De lichtmasten zijn vervangen door LED verlichting in de dakrand. De kleuren rood en blauw knallen er lekker uit op deze plaat. En de perfecte spiegel geeft een extra dimensie.
Oh ja, van het altijd lastige FJ Cluj werd met 2-0 gewonnen.

Foto van AZ stadion in de avond met reflectie in het water
Het vernieuwde AZ stadion met een fraaie weerspiegeling in het water.

December

Ik heb deze maand al veel avondfoto’s gemaakt van sfeervolle steden met prachtige kerstversiering en lichtjes. Altijd fotogeniek en ik ben er gek op. Maar ik kies toch voor iets anders. Eigenlijk een heel ingetogen foto.
Gemaakt op 21 december, het begin van de winter. Het vroor en de wereld was bedekt met een laagje rijp. Het was mistig, wat prachtig, verstrooid licht oplevert als de zon er doorheen komt. Die mist geeft de foto ook diepte.
Het ranke kerktorentje van Oudorp is een van mijn favorieten. Plus natuurlijk ‘de eenzame fietser’ die zo lijkt weggefietst uit het liedje van Boudewijn de Groot.

Foto van fietser Hollands landschap Alkmaar Oudorp
De 'eenzame fietser'. Op een prachtige winterochtend in december.